'Archief voor Dummies', voorouderonderzoek vanuit je eigen huis

Ferry Sieders en zijn grootvader
Archiefmedewerker Ferry Sieders wil graag meer over zijn grootvader weten © RTV Drenthe/Lydia Tuijnman
In 16 afleveringen legt Ferry Sieders, van het Drents Archief in Assen, het fenomeen genealogie, oftewel voorouderonderzoek, uit. Dat doet hij op een enthousiaste en laagdrempelige manier.
Van het zoeken in geboorte-, sterf- en huwelijksaktes tot in rechtbankverslagen en vonnisregisters. Vanuit zijn eigen huis, achter de computer via Skype, legt Sieders aan onze eigen leergierige dummie Lydia Tuijnman uit welke archieven er zijn en hoe je er in moet zoeken.
Luister hier naar de podcast:
25/04 DT PODCAST DUMMIES 12 TM 16

Goede zoektip van de archivaris

De Drentse bevolkingsregisters zijn te vinden op alledrenten.nl. Je kunt zoeken op naam, de scans zijn gratis te downloaden. Let op: de bevolkingsregisters die destijds door de ambtenaar al alfabetisch zijn bijgehouden, zijn niet te vinden via het zoekveld op alledrenten.nl! Je moet hiervoor naar de knop 'Bladeren door bronnen'. Daar vind je een overzicht van alle Drentse bevolkingsregisters en kun je zien of de registers van een bepaalde gemeente op naam doorzoekbaar zijn. Zo niet, dan moet je de scans doorbladeren totdat je de juiste naam gevonden hebt.
Ferry Sieders, Drents Archief, via Skype
Ferry Sieders, Drents Archief, via Skype © RTV Drenthe / Lydia Tuijnman

Drenthe Toen en Podcast Archief voor Dummies

Archief voor Dummies is het resultaat van een samenwerking tussen het Drents Archief en RTV Drenthe. Alle afleveringen van de radiocursus Archief voor Dummies zijn uitgezonden in het radioprogramma Drenthe Toen en zijn daarna via podcast en uitzending gemist te beluisteren. Op het YouTube-kanaal van het Drents Archief zijn ook instructiefilmpjes met Ferry Sieders te bekijken.
Dienstbodenregister
Een bijzonder bevolkingsregister was het dienstbodenregister. Hier werd het personeel genoteerd, met geboorteplaats, -datum en burgerlijke staat. (Rechten: Drents Archief) © Drents Archief

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl