Spelende dasjes op de burcht

Spelen onder toeziend oog van de volwassenen
Spelen onder toeziend oog van de volwassenen © Dassenwerkgroep Drenthe
Dassen komen in de schemering uit de burcht, als het buiten de burcht rustig is tenminste. Zodra ze maar een vleugje van een mens ruiken, of als ze iets onbekends horen, schieten ze de burcht weer in. Er gaat dus veel tijd zitten in het monitoren en onderzoeken van deze nachtdieren. In de Kop van Drenthe hebben de vrijwilligers van de Dassenwerkgroep Drenthe onlangs in uiterste stilte prachtige filmbeelden weten te maken van een energieke familie.
Op de beelden zien we drie volwassen dassen en drie jonkies. In het begin van de avond komen ze naar buiten. Voordat ze voedsel gaan zoeken (bijvoorbeeld regenwormen, noten, kevers: bijna alles wat voor hun neus komt) wordt er gespeeld en wordt de vacht verzorgd. Nu neemt moeder das de jongen nog mee op verkenning door het landschap, waarbij de kleintjes leren wat ze kunnen eten. Meestal mogen de jongste telgen van de familie in juli voor het eerst alleen op pad.
Bekijk hier de beelden van de Dassenwerkgroep Drenthe:
Spelende dasjes op de burcht

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl