Nieuwe Hamerlandenroute geopend: 'Vol geuren, kleuren en cultuurhistorie'

Genieten van het uitzicht bij het Zandgat, onderdeel van de route.
Genieten van het uitzicht bij het Zandgat, onderdeel van de route © RTV Drenthe
De Hamerlandenroute van ruim 6 kilometer slingert door het landschap. Vandaag werd deze nieuwe route officieel geopend bij golfclub De Semslanden in Gasselternijveen.
Hans Haerkens van vereniging De Hamerlanden is een van de initiatiefnemers. Na een jaar van voorbereidingen en werkzaamheden is hij trots op het resultaat. "Deze wandeling laat de Hondsrug op haar allermooist zien. Je hebt prachtige zichtlijnen van de Hondsrug, naar de es, naar het beekdal, naar de Hunze. Het is van een hele mooie gevarieerde schoonheid. Of je nou over de golfbaan loopt, over de spoordijk of door het ravijn; de geschiedenis gaat spelen. Je ontwikkelt een heel nieuw vocabulaire van geuren, kleuren en cultuurhistorie."

Enorme variëteit

De verhalen over het landschap zijn gebundeld in een app, die tijdens het wandelen de bijzondere feiten vertelt. "We hebben deze route ontwikkeld samen met het Unesco Geopark de Hondsrug, de vrienden van de Semslanden en Het Drentse Landschap. We hebben elkaars kennis, betrokkenheid en passie voor de omgeving benut", aldus Haerkens. "Realiseer je, tweehonderd jaar geleden woonde hier niemand en daarna was het een gebied waarvan je moeder zei 'hier moet je niet komen'. En nu zie je dat de natuur zijn eigen gang heeft kunnen gaan. Je komt er bijzondere flora en fauna tegen en dat op 6,3 kilometer: een enorme variëteit!"
Nieuwe Hamerlandenroute geopend: 'De Hondsrug op het allermooist'

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl