Onderzoek naar de sloten van Drenthe dit jaar extra belangrijk

Onderzoek naar de Drentse sloten tijdens de Slootjesdagen.
Onderzoek naar de Drentse sloten tijdens de Slootjesdagen. © IVN Natuureducatie
Hoe is het gesteld met de waterkwaliteit van de Drentse sloten? Dat moet onderzoek tijdens de IVN Slootjesdagen uitwijzen. IVN-gidsen staan op verschillende plekken in Drenthe klaar met schepnetjes en loeppotjes om kinderen te helpen bij het onderzoek. Je kan ook zelfstandig aan de slag bij een sloot in de buurt.
De Slootjesdagen beginnen morgen en duren tot en met zondag. Kinderen leren dan van alles over het leven in de sloot en ze leveren tegelijkertijd een bijdrage aan een groot zogeheten 'citizen science'-project. Aan de hand van alle data kunnen wetenschappers van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) de waterkwaliteit beoordelen.
Voor het wetenschappelijk onderzoek is deze zevende editie van de Slootjesdagen extra belangrijk. Vorig jaar gingen de Slootjesdagen namelijk niet door vanwege de coronamaatregelen. De waterkwaliteit van de onderzochte Nederlandse slootjes van 2018 daalde in 2019 van een 6,9 naar een 6,1. Drenthe scoorde toen een 5,7.

Afhankelijk van slootwater

IVN Natuureducatie wil met de Slootjesdagen het waterbewustzijn vergroten. "De aanwezige waterdiertjes en plantjes geven aan hoe gezond een sloot is", licht Sophia van Dam van IVN toe. "Helder water met ondergedoken waterplanten en veel verschillende waterdiertjes zorgt voor een goede biodiversiteit. Mooie insecten, zoals libellen, zijn afhankelijk van water omdat hun larven daarin leven. Maar helaas laat de kwaliteit van veel van de 330.000 kilometer sloot, die Nederland telt, vaak te wensen over."

Aan de slag in Drenthe

Veel IVN-afdelingen doen jaarlijks mee met deze campagne. De afdelingen Roden-Norg, Emmen-Coevorden, Peize en Hoogeveen houden komend weekend weer allerlei activiteiten. Aanmelden is dit jaar verplicht om te zorgen dat er niet teveel mensen bij elkaar komen.
Wie op eigen houtje een sloot wil onderzoeken: zie de site van IVN. Daar kun je een zoekkaart downloaden, de waterkwaliteit van een sloot in jouw buurt meten en zo toch meedoen met het onderzoek.
Grietje Loof van IVN Hoogeveen verwelkomt zondag gezinnen voor het onderzoek:
Op onderzoek uit tijdens de Slootjesdagen

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl