Een kanotocht met een missie: 'Je schrikt je het leplazarus'

Natuurbelevingsgids Tim Horneman verzamelt afval in het water vanuit zijn kano
Met zijn kano verzamelt Tim Horneman afval uit het water © RTV Drenthe
De eerste kanotocht van natuurbelevingsgids Tim Horneman dit jaar, was er meteen eentje met een missie. De bijdrage van de deelnemers gaat naar de otteropvang in Munnekeburen.
"We gaan vandaag zwerfvuil zoeken. Je verbaast je erover hoeveel rommel er in het water ligt. Als je onder water zou kunnen kijken, dan schrik je je helemaal het leplazarus", aldus Horneman.

Groeiende populatie

De otteropvang kan het geld goed gebruiken. "De otterpopulatie groeit en dan is de kans dat er iets verstoord wordt steeds groter, of dat er een jong achtergelaten wordt door de ouders. Het kan zijn dat een moederotter teveel jongen heeft om groot te brengen", legt Auke Kuiper van otteropvang De RietNymf uit. "Uiteindelijk zitten er altijd otters bij ons in de opvang."

Troep en natuurschoon

Via het Peizerdiep vaart de groep naar De Onlanden. Behalve troep is er onderweg genoeg moois te zien. Horneman wijst een recente beverburcht aan. "Zie je die takken? Deze burcht zit er nog maar een half jaar of een jaar. Dat is niet helemaal duidelijk, maar hij zit er pas net." En de oogst van de dag? "Flesjes, iets van een wegversperringsgeval, een heel groot plastic ding, een stoel. Maar vooral flesjes en die vind je vooral bij bruggen."
Een kanotocht met een missie

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl