Podcast Drenthe Toen: Het groene erfgoed van Lucas Pieters Roodbaard deel 2

Gezicht op de Brink
Gezicht op de Brink van George Lourens Kiers © Drents Archief
Roodbaard (Rolde, 1782) werkte in zowel Groningen, Friesland en Drenthe. Als tuinarchitect voor de rijke en machtige burgers en adel maar ook in opdracht van stadsbesturen. In Assen worden maar liefst 19 parken en tuinen aan hem toegeschreven. Maar dat klopt niet helemaal. Dr. Rita Radetzky is zorgvuldig. Voor haar tellen de feiten.

De Brink in Assen

Waar we het zeker van weten? In ieder geval Landgoed De Eerste Steen, het Witte Huis aan de Vaart en de Brink. Radetzky over die laatste "Daarmee heeft hij toch wel een stempel gedrukt op Assen. Ik had zo graag gewild dat die tekening bewaard is gebleven, maar wij weten dat hij het heeft getekend. Het is duidelijk dat daar Roodbaards kenmerken inzitten, bekende dingen zoals de slingerpaden, en grasvelden die hij invult met kleinere bloemperkjes. En op het mooie schilderij van Kiers kun je bekijken hoe dat er ooit uitgezien heeft. Als je daar nu loopt op de Brink dan kun je het nog een beetje oproepen. Een heel klein beetje..." zegt Radetzky lachend.
(tekst gaat door onder afbeelding)
Tuin Witte Huis Assen
Tuin Witte Huis Assen, foto van omstreeks 1900 © Drents Archief

Het Witte Huis

"Het interessantste is misschien toch wel het Witte Huis, aan de Vaart, een mooi Neoclassicistisch huis met daarachter een prachtige landschapstuin." Het werd gebouwd door Hendrik Jan Oosting in 1821, later werd Oosting burgemeester van Assen. Van de tuin is nog een foto uit omstreeks 1900 bewaard gebleven. Radetzky: "Dat was eigenlijk een heel bijzondere aanleg. Gelukkig is de tekening er nog van over. We zien de elementen die hij belangrijk vond. Dus een vijver, met daarbij weer een verhoging want wat er uit het water aan grond is uitgehaald, werd weer opgeworpen. Daar zette hij een bankje neer. Die vijver was voor Roodbaard heel belangrijk want hij wilde altijd alles laten weerspiegelen. Hij heeft daar al die perken aangelegd. Zelfs een aspergeperk. Dat is dus bij Roodbaard heel bijzonder dat hij zo'n tuin met een siertuinfunctie, ook een moestuinfunctie geeft."
(tekst gaat door onder de foto).
Het Witte Huis aan de Vaart in Assen anno 2021
Het Witte Huis aan de Vaart in Assen anno 2021 © RTV Drenthe / Sophie Timmer
Dr. Rita Radetzky uit Leeuwarden promoveerde eerder dit jaar op werk en leven van Roodbaard en schreef daar een lijvig boek over. Meer mensen zijn actief bezig met het groene erfgoed van Roodbaard in de drie Noordelijke provincies. In deze podcast-serie leren we hen, en als het even kan Roodbaard zelf, beter kennen. Het boek van Rita Radetzky, uitgegeven door Noordboek, mogen we verloten. Meedoen? Mail naar drenthetoen@rtvdrenthe.nl
Podcast Drenthe Toen. Afbeelding: de inmiddels gerenoveerde Roodbaardtuin aan de Beilerstraat in Assen.
Podcast Drenthe Toen. Op de foto de inmiddels gerenoveerde Roodbaardtuin aan de Beilerstraat in Assen. © RTV Drenthe / Sophie Timmer
19/09 Drenthe Toen Podcast Roodbaard deel 2
Rita Radetzky
Rita Radetzky © RTV Drenthe / Sophie Timmer

Met de postkoets van A naar B

Radetzky bracht vele jaren door met het bestuderen van leven en werk van Roodbaard en zijn tijd. Maar er is toch nog veel onbekend. Hij liet geen memoires na, en ook weten we niet hoe hij eruitzag. Als het had gekund, wat had Radetzky dan aan hem willen vragen? "Ik zou hem vragen naar zijn tekeningen, en zijn werkplan. Maar ook: hoe kon hij in godsnaam zijn tijd zo indelen dat hij op zoveel plekken zoveel tuinen heeft kunnen aanleggen, want hij kon niet met de brommer vanuit Leeuwarden naar Assen. Hij moest met de postkoets of met de trekschuit van A naar B. Ik zou willen weten hoe hij dat voor mekaar kreeg."
Luister voor het hele gesprek naar de podcast, of naar Drenthe Toen op Radio Drenthe, zondag 19 september van 12.00-14.00 uur.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl