Djammen: Rick Hilberts staat dankzij logopedie op het podium

Rick Hilberts op het Hijkerveld
Singer-songwriter Rick Hilberts brengt binnenkort een EP uit © Fred van Os / RTV Drenthe
Hij is getrouwd, heeft twee kinderen, is werkzaam in het speciaal basisonderwijs en woont in Nieuw-Weerdinge. Het is in een notendop het leven van Rick Hilberts, al ontbreekt er in deze opsomming nog een belangrijk aspect. Want naast zijn gezin houdt hij er één andere grote liefde op na: muziek.
Afgelopen mei stond hij op de planken tijdens het Drèents Liedtiesfestival.

Hees

Muziek maken doet Hilberts inmiddels alweer een tijdje. "Ik speel sinds mijn twaalfde gitaar", weet hij nog. "Op gegeven moment ging ik in de kerk meespelen, dan leer je wel om samen te spelen. Dat heb ik jaren gedaan", vertelt hij.
Toch was optreden en daarbij zingen geen uitgemaakte zaak. "Ik heb een hese stem en daar heb ik logopedie voor gehad. Om mijn stem goed te onderhouden, ben ik vervolgens zangles gaan volgen." Die lessen kreeg hij van niemand minder dan Bert Kamping, organisator van het Drèents Liedtiesfestival. "Die heeft mij een beetje gestimuleerd om Drentse liedjes te maken." En zo geschiedde.

Drents

De liedjes van Hilberts zijn dus Drents, maar dat is volgens hem geen vanzelfsprekendheid. Toch vindt Hilberts dat Drents zingen hem beter afgaat dan hij zelf had verwacht. Hij probeerde eerder in zijn muzikale carrière al eens om een liedje in het Drents te maken, maar dat ging hem minder succescvol af. "Ik praat niet echt Drents. En dan denk je zelf al gauw dat het gek klinkt als je zoiets doet", blikt hij terug op de eerste keer in het Drents.
Mede door de muzikale invloeden van Daniel Lohues, waar Hilberts graag naar luisterde, schreef hij voor het Drèents Liedtiesfestival het nummer 'As ik 't wachten kan'. Daarmee gooide hij best hoge ogen bij de jury. "Sinds het Drèents Liedtiesfestival vind ik zingen in het Drents ook weer echt leuk. Toen ben ik het ook meer gaan proberen."
Toen Hilberts jonger was vond hij zingen in het Drents "iets voor oude mensen", grapt hij. "Maar op een gegeven moment hoor je muziek die erbij past en dan denk je: het kan toch wel."

EP

Al zijn muzikale Drentse talenten komen binnenkort samen op een plaat. Naast zijn de single 'As ik 't wachten kan' en het gisteren verschenen 'Stil vertelt' volgt later een Extended Play (EP). Samen met muzikant Niels Voskuil is hij daarmee druk doende. Op de EP staan vijf nummers. Wanneer de plaat verschijnt weet hij nog niet. "Maar ik hoop wel dat die dit jaar klaar is", glimlacht de singer-songwriter.
Djammen: Rick Hilberts door logopedie op het Drèents Liedtiesfestival

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl