Kinderen worden natuuronderzoekers tijdens Kinderboekenweek

Wesp
Wespenlarven eten verschillende soorten vleesgerechten © Capri23auto via Pixabay
De Kinderboekenweek 2021 is begonnen. In deze 'week' van tien dagen staat het kinderboek volop in de belangstelling. Boekwinkels geven het Kinderboekenweekgeschenk weg en op scholen wordt met behulp van speciale lespakketten extra aandacht aan lezen en boeken besteed. Het thema is dit jaar 'worden wat je wil'.
IVN Natuureducatie heeft een lespakket ontwikkeld dat aansluit bij dit thema. Dierenouders en -kinderen staan centraal en laten de schoolkinderen ontdekken waar dieren goed in zijn.

Kinderboeken

Sommige kinderen weten al vroeg wat ze later willen worden, anderen wisselen regelmatig van droombaan of weten het nog niet. Op school ontdekken ze waar ze goed in zijn en wat ze leuk vinden. Kinderboeken zijn een oneindige bron van inspiratie om over beroepen na te denken of te fantaseren. Tijdens de Kinderboekenweek is dit jaar alle ruimte om te dromen over later.
Lespakket IVN Kinderboekenweek
Een opdracht uit het IVN lespakket © IVN

Specialisten

Dieren gaan niet naar school om te leren lezen of schrijven. De jongen krijgen les van hun ouders en ontdekken waar ze goed in zijn terwijl ze opgroeien. In sommige gevallen weten de jonge dieren meteen al wat ze moeten doen. Dieren zijn 'natuurlijke specialisten', ze gebruiken hun kwaliteiten om te overleven. Met het lespakket van IVN ontdekken kinderen wat de specialiteiten van verschillende dieren zijn.
Het lespakket nodigt kinderen uit om natuuronderzoeker te worden en te onderzoeken hoe dieren leven. Door goed te kijken kun je van de natuur leren. Het kan je op goede ideeën brengen die mensen kunnen gebruiken. Zo zijn de zaaddozen van de grote klis waar van alles aan blijft haken en kleven de inspiratiebron geweest voor klittenband.

Opdrachten

In de opdrachten uit het lespakket passeren verschillende diersoorten de revue, elk met een eigen specialiteit. De (s)lijmende slak die zonder problemen tegen een muur omhoog klimt, de wesp die zijn leven begint als vleeseter en eindigt als vegetariër en de mier die precies doet wat de kolonie van hem verwacht. Het lespakket is gratis te downloaden.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl