Vuur maken tijdens het ROEG! herfstkamp

Vick blaast het vuur aan tijdens het ROEG! herfstkamp
Zo maak je een kampvuur © RTV Drenthe
De groenten en kruiden voor de soep zijn geplukt, nu het vuurt maken nog. Tim Horneman van natuurbedrijf In Het Wilde Weg laat de kinderen op het ROEG! herfstkamp zien hoe ze een kampvuur kunnen maken.
Het begint met het snijden van aanmaakhoutjes. "De tondel maken we met berkenbast, want onder het witte laagje aan de buitenkant zit een bruine laag met heel veel olie. Dat brandt heel goed", legt Horneman uit.

Vonken

Met een mes schraapt hij over de bast zodat het bruine laagje tevoorschijn komt. "Zo krijg je een heleboel krulletjes en daar maken we straks vonken bij met een Firesteel. Hopelijk krijgen we dan vuur."
Aan Vick de eer om het vuur aan te steken. Na een paar vonken ontstaan de eerste vlammen en binnen de kortste keren brandt er een stevig kampvuur. Waar heeft ze dat geleerd? "Ik ging eerst met papa op kamp, voor één nacht op een eiland. Daar moesten we met een vuursteen proberen een vuurtje te maken", herinnert Vick zich.

Maaltijd

Het 'fornuis' brandt, de soepingrediënten zijn geplukt, dus nu is het tijd voor de bereiding van de avondmaaltijd. Boven het kampvuur hangt een grote, zware kookpot met pruttelende soep. Hopelijk zijn alle inspanningen niet voor niets geweest en smaakt de soep verrukkelijk.
Vuur maken tijdens het ROEG! herfstkamp

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl