Subsidie voor experimenterende boeren verlengd

Natuurboer Otto Willem Eleveld in zijn veld met veldbonen en tarwe
Akkerbouwer Otto Willem Eleveld bedrijft natuurinclusieve landbouw © RTV Drenthe
De provincies Drenthe, Groningen en Friesland werken samen om een meer natuurinclusieve landbouw te stimuleren. Boeren die hiermee willen experimenteren kunnen een subsidie van maximaal 25.000 euro aanvragen.
De subsidieregeling werd begin dit jaar geopend en is nu vanwege succes verlengd. In totaal wordt 250.000 euro beschikbaar gesteld. Aanvragen kan tot 1 november 2022 via de website van Regio Deal Natuurinclusieve Landbouw.

Animo

Boeren die eerder deelnamen aan de subsidieregeling zijn enthousiast: "Met de bijdrage uit deze regeling voor boerenexperimenten kon ik mijn bedrijf verder voorbereiden op een veranderend landbouwperspectief, waarbij er bijvoorbeeld minder gewasbeschermingsmiddelen gebruikt mogen worden", aldus akkerbouwer Berend Jansema uit Sellingen. Akkerbouwer Jaap Dun uit Musselkanaal: "Deze subsidie heeft mij geholpen om te experimenteren in gewassen met strokenteelt en de opgedane kennis uit te wisselen met collega agrariërs."

Vernieuwend

Alleen innovatieve en natuurinclusieve ideeën van twee of meer boeren in de Veenkoloniën, Westerwolde of het Oldambt komen in aanmerking. De ideeën moeten aansluiten bij de streefbeelden en actieplannen voor de Veenkoloniën, Westerwolde en het Oldambt, die samen met betrokkenen zijn opgesteld. In de actieplannen is een route uitgestippeld voor landbouw die winstgevend, bijdraagt aan de biodiversiteit en vruchtbaarheid van de bodem en zorgt voor een leefbaar platteland. Bezoek deze website voor aanvraagformulier, de subsidieregeling, streefbeelden en actieplannen en ervaringen van boeren met het boerenexperiment.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl