De moeraswespenorchis is terug dankzij natuurherstel

Moeraswespenorchis
De moeraswespenorchis heeft paarse, behaarde stengels © RTV Drenthe
De familie van de orchideeën is een van de grootste plantenfamilies op aarde. In Drenthe kwamen tot 2002 twintig verschillende soorten voor, maar sindsdien is een aantal van deze sierlijke planten uitgestorven. Andere zeldzame orchideeën zijn er nog wel, zoals de dennenorchis en de brede orchis. In de ROEG!-serie over orchideeën laat plantenkenner Hans Dekker verschillende soorten in onze provincie zien. Dit keer de moeraswespenorchis langs het Oude Diep. De zacht roze gekleurde orchidee was verdwenen, maar is dankzij natuurherstel weer terug.
"Op deze plek heeft de gemeente jaren geleden natuurontwikkeling uitgevoerd", vertelt Dekker. "Een paar jaar geleden kwam daar ineens de moeraswespenorchis op. De plant was altijd al vrij zeldzaam, maar vroeger stonden ze wel in bloemrijke beekdalhooilanden zoals in de Elperstroom. Door ontginning en verdroging was deze orchidee eigenlijk uit Drenthe verdwenen maar dankzij natuurherstel neemt 'ie opnieuw zijn plekje in. "Als dat natuurherstel voortzet en gebieden worden geschikt gemaakt, dan verwacht ik dat dit een van de soorten is die je wel vaker weer tegen kunt komen." De plant komt voor in moerassige weiden en aan oevers.

Insecten

Dat ergens een moeraswespenorchis staat, betekent niet dat er veel wespen zitten. Dekker: "De plant is afhankelijk van bestuiving door insecten en daar kunnen kleine wespen bij horen maar evengoed zweefvliegen of andere vliegende insecten die van bloem tot bloem gaan en zo voor de bestuiving zorgen."
De moeraswespenorchis is terug

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.