Herken jij deze illustraties van plant- en diersoorten?

Beeldherkenning voor meusemcollecties
Herken de soorten op oude illustraties © Collectie: Rijksmuseum, in bruikleen van een particulier
Bewonder eeuwenoude illustraties en help ondertussen mee bij het op naam brengen van de afgebeelde soorten. Naturalis en het Rijksmuseum kunnen de hulp van planten- en dierenkenners goed gebruiken bij het project 'Tag the species'.
Een otter, egel en oehoe zijn redelijk eenvoudig te herkennen, net zoals de plantensoorten korenbloem en stokroos. Maar naast de duidelijk herkenbare soorten, zijn er ook twijfelgevallen en nog niet op naam gebrachte soorten op deze website van het Rijksmuseum. Het betreft een serie illustraties gemaakt tussen 1596 en 1610 die zijn gemaakt door de Vlaamse kunstenaar Anselmus de Boodt. In 2017 zijn deze illustraties in langdurig bruikleen gegeven aan het Rijksmuseum.

Soorten herkennen

In de negentiende eeuw zijn veel van de illustraties al voorzien van opschriften. Maar nog niet alles is ontdekt of herkend. Sommige illustraties hebben dus al een naam, maar de vraag is of dit allemaal wel klopt. Sommige namen kunnen inmiddels verouderd zijn.
Ook al ben je geen kenner, door de illustraties bladeren op de website van het Rijksmuseum is alleen al de moeite waard. Je vindt er meer dan 750 planten, dieren en schelpen.
Herken jij de illustraties op deze zeventiende-eeuwse tekeningen
Herken de soorten op oude tekeningen? © Rijksmuseum, in bruikleen van een particulier

Hoe kun je helpen?

Iedereen kan mee helpen om een plant-, dier of schelpensoort te herkennen. Je hebt daarvoor een Wiki-account nodig. Op deze Wikipedia-pagina staat uitgelegd hoe je dit kunt doen. Meewerken aan 'Tag the pieces' kan nog tot en met 31 december 2021.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl