Bijzondere paddenstoel bij Sleenerzand: twee in één

Kostgangerboleet in een aardappelbovist
De kostgangerboleet profiteert van de aardappelbovist © RTV Drenthe
Boswachter Evert Thomas is een paddenstoelenman. Al snel heeft hij bijzondere exemplaren in het vizier die ieder ander wellicht niet had opgemerkt. Tijdens de wandeling over het Sleenerzand valt zijn oog op een eigenaardige combinatie.
"Dit is bijzonder want het zijn twee paddenstoelen in één. Het gekke gevalletje daaronder is een aardappelbovist en dit is een boleet die daarop parasiteert, de kostgangerboleet", aldus Thomas.

Kleurrijk

Een kostgangerboleet is variabel van kleur, je vindt ze van bleekgeel tot diep oranjebruin. De paddenstoel is zeer eenkennig en parasiteert alleen op de aardappelbovist. Parasieten leven samen met hun gastheer ten koste van dat organisme. Maar ze maken het niet zo bont dat de gastheer eraan onderdoor gaat.

Schaars

"Vroeger was het een zeldzame paddenstoel, maar tegenwoordig zie je het wel vaker", vertelt Thomas. De boleet is niet eetbaar. De naam is niet verrassend afgeleid van het woord kostganger, een persoon die tijdelijk bij iemand inwoont.
Bijzondere paddenstoel bij Sleenerzand

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl