Drenthe Toen podcast: een Drent op reis in de 19e eeuw

Omslag boek Janneke Budding: Mijnheer de baron is op reis.
Omslagillustratie boek Janneke Budding: Mijnheer de baron is op reis. Buitenlandse reizen van de adel, 1814-1914 © Walburg Pers
Janneke Budding uit Meppel schreef eerder al over jonge, rijke edellieden die in de 18e eeuw op zogeheten 'Grand Tour' gingen; de manieren aan het hof, in Frankrijk leerden, cultuur opsnoven in Italië, maar die zich, als het even kon, café- en bordeelbezoek ook niet lieten ontzeggen. In haar meest recente publicatie gaat het over de 19e eeuw, waarin van alles verandert voor de rijke reislustigen. Stoomtrein en stoomschip doen hun intrede.
(tekst gaat door na de foto)
Janneke Budding met 2 van haar boeken
Schrijfster Janneke Budding uit Meppel © RTV Drenthe / Sophie Timmer

Paarden en koetsen, stoomtrein en stoomschip

In het derde en laatste deel van deze Drenthe Toen podcast- en radioserie volgen we de kleinzoon van Sigismund Pieter Alexander van Heiden Reinestein (hij ging in 1764 op 'Grand Tour' naar België en Frankrijk). Kleinzoon Louis doet dat in de 19e eeuw. De eeuw van de logistieke innovaties met de komst van de stoomtrein en stoomschip. Er mag dan wel geen sprake meer zijn van de zogeheten 'Grand Tour', Louis maakt van alle nieuwe mogelijkheden gebruik om op zijn manier Europa te ontdekken.
(tekst gaat door na de afbeelding)
Louis van Heiden Reinestein (1809-1882) door Otto Eerelman - Publiek domein
Louis van Heiden Reinestein (1809-1882) door Otto Eerelman - Publiek domein © Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie, publiek domein
Het meest recente boek van Janneke Budding heet: 'Meneer de Baron gaat op reis. Buitenlandse reizen van de adel 1814-1914'. Het hele gesprek met Janneke Budding is te horen in Drenthe Toen, op zondagmiddag 28 november van 12.00-14.00 uur. Via Programma Gemist op onze website en via de podcast.
Drenthe Toen podcast
Drenthe Toen podcast © RTV Drenthe
21/11 Drenthe Toen Podcast Budding 3

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.