Eerste tiny forest op grond van een woningcorporatie

Tiny Forest op terrein Actium in Assen
De leeringen van Kindcentrum Theo Thijssen helpen bij de aanleg van een minibos © IVN
Het eerste tiny forest op het terrein van een woningcorporatie is een feit. Samen met IVN Natuureducatie, GroenTotaal en medewerkers van Actium hebben leerlingen van het Kindcentrum Theo Thijssen een minibos aangelegd, op grond van Actium in Assen.
Een tiny forest is een klein, inheems bos in een stedelijke omgeving met de grootte van een tennisbaan. Het is een prettige plek voor vlinders, vogels, bijen en kleine zoogdieren, maar ook voor mensen. Kinderen kunnen er les krijgen en buurtbewoners kunnen elkaar daar ontmoeten.

Samen

De toekomstige gebruikers zijn nauw betrokken geweest bij het ontwerp en bij de uitvoer. Bijzonder aan dit minibos is dat de leerlingen voor het eerst dierenverblijven gemaakt hebben, voor vlinders, vogels, hommels en insecten. Het tiny forest heeft de naam 'de Lariks' meegekregen. Leerlingen uit de groepen 5 en 6 zijn tot 'tiny forest rangers' bevorderd, zij passen extra goed op het bosje.
Actium is blij met het nieuwe groen. "Een veilig en gezond leefklimaat. In een groene omgeving", zegt Marcel van Halteren, manager klant en strategie bij Actium. "Waar regenval niet zorgt voor hevige wateroverlast. Waar de lucht zuiver is. En waar een grote variatie aan planten en dieren leeft. Dat klinkt als die woonomgeving waar wij aan willen bijdragen. Daarom hebben we samen met IVN de handen ineengeslagen en gezocht naar een mooie plek voor een tiny forest."

Leefomgeving

De bosjes zijn klein maar kunnen wel een groot verschil maken voor het klimaat. Als het aan IVN ligt, komt er daarom op ieder schoolplein een tiny forest. De minibossen prikkelen de nieuwsgierigheid en geven mensen de kans om de natuur in hun eigen leefomgeving te ontdekken en daarover te leren. Ook heeft een bos een positief effect op de gezondheid: meer natuur in de buurt kan zorgen voor minder stress en stressgerelateerde klachten.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl