Kinderen maken schoolplein in Hollandscheveld bij-vriendelijk

Nieuwe borders geven straks kleur aan het schoolplein.
Nieuwe borders geven straks kleur aan het schoolplein. © Landschapsbeheer Drenthe
Gras heeft plaatsgemaakt voor bijvriendelijke beplanting. De leerlingen van groep zeven en acht van OBS Oostenbrink in Hollandscheveld staken vorige week de handen uit de mouwen, met als resultaat een bij-vriendelijk schoolterrein.
Vanuit het project 'Bijles' hebben de kinderen extra aandacht voor de wilde bij. Veel soorten wilde bijen hebben het moeilijk. IVN Regio Noord en Landschapsbeheer Drenthe helpen scholen daarom met lespakketten en ondersteuning bij het bij-vriendelijk maken van schoolpleinen.
Het is nu nog wat kaal, maar in het voorjaar zal de metamorfose echt goed te zien zijn: rondom het schoolgebouw bloeien dan de fruitbomen, komen de bloemen uit de bollen omhoog en veranderen de nieuwe borders in een bloemenzee. Ook is er een meidoornhaag aangelegd en worden er nog insectenhotels geplaatst. Alles bij elkaar een paradijsje voor insecten.

Niet bang maar blij

"Vaak is de eerste reactie bij kinderen dat ze liever uit de buurt van bijen blijven, ze vinden ze eng, want ze kunnen prikken", zegt Ryan Prins, leerkracht van groep acht. "Wanneer je dan het belang van de insecten uitlegt, komen de leerlingen vervolgens tot hele andere inzichten. Door duidelijk te maken dat bijen zowel nuttig als onmisbaar zijn, begrijpen leerlingen beter waarom je juist blij met ze moet zijn."

Betrokken bij de plannen

De kinderen hebben zelf onderzoek gedaan naar het terrein en de mogelijkheden. Aan de hand van hun vondsten en bevindingen is het inrichtingsplan opgesteld. De leerlingen zijn erg te spreken over deze insteek. "Het voelt goed om zelf écht iets te kunnen doen", zegt een meisje uit groep zeven.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl