De eendenkooi: van consumptie naar wetenschap

Eendenkooi langs de Drentsche Aa
Vroeger werden wilde eenden gevangen in een eendenkooi © RTV Drenthe
De eendenkooi wordt sinds de middeleeuwen gebruikt om wilde eenden te vangen. Vroeger werden de dieren opgegeten, tegenwoordig worden ze gevangen, geringd voor wetenschappelijk onderzoek en weer losgelaten.
De vanginstallatie bestaat uit een flinke vijver met een of meerdere smalle sloten, de vangpijpen. Overvliegende eenden werden gelokt met lokeenden, gekortwiekte tamme eenden die de beheerder of kooiker dagelijks te eten gaf.

Omheining

De eendenkooi die boswachter Kees van Son laat zien heeft een rieten omheining. "Eigenlijk moest dat riet hoger zijn, hoog genoeg zodat een mens zich erachter kan verstoppen. Hierachter liep de kooiker. Samen met zijn kooikerhondje ging hij naar binnen, het hondje aan de ene kant en de kooiker aan de andere kant, en joeg de eenden langzamerhand daar naar de vangpijp toe", legt Van Son uit.

Lokaas

"In de vangpijp had hij voer gestrooid en wat graan. En hij had altijd tamme eenden bij zich, die gingen voorop en de wilde eenden volgden. De eenden zwommen erin, naar het gat aan het eind, waarachter de vangkooi stond", aldus de boswachter. De kooiker gebruikte een touw om een luik te laten zakken waardoor de eenden gevangen zaten. "Dan zaten ze vast en gingen ze letterlijk de pijp uit. Daar komt het spreekwoord vandaan."

Onderzoek

In ons land zijn nog zo'n honderdtwintig eendenkooien. Meestal liggen ze in een natuurgebied. De eenden die er nu gevangen worden, krijgen een ringetje zodat wetenschappers kunnen tellen hoeveel dieren in een bepaald gebied verblijven. De Werkgroep Ringwerk Eendenkooien Nederland (WREN) houdt zich bezig met onderzoek naar onder andere smienten, wilde eenden en wintertalingen.
In deze uitzending van ROEG! zie je een prachtige vaartocht door de Drentsche Aa, waarbij boswachter Kees onder andere deze eendenkooi tegenkomt.
De eendenkooi: van consumptie naar wetenschap

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.