Wonen aan de rand van een petgat

Vakantieverblijf aan de rand van een petgat
Vakantieverblijf aan de rand van een petgat © RTV Drenthe
Boswachter Kees van Son maakt samen met Loes een uitzonderlijke tocht over de normaal gesproken niet toegankelijke Drentsche Aa. Onderweg maken ze een klein uitstapje naar een petgat in de buurt van de karakteristieke beek.
Een petgat of trekgat is een overblijfsel uit de tijd van de turfwinning. De veenbodem werd verwijderd en het gedroogde veen, turf genoemd, werd gebruikt als brandstof. De gaten ontstonden tijdens het uitbaggeren van het veen.

Vakantieverblijf

Een smalle aftakking van de Drentsche Aa leidt naar het petgat. "Dit kanaaltje is gegraven om dat petgat te verbinden met de Drentse Aa", legt Van Son uit. "En misschien wel om het veen af te voeren." De smalle waterweg komt uit op een grote plas. Aan de rand staat het huisje van Alof Boer. Twee derde van het petgat is van hem, een derde van Staatsbosbeheer.
"We wonen hier niet, het is een zomerverblijf", vertelt Boer. "Mijn dochter verblijft hier het meest. Zelf ben ik ben hier meestal om te werken." Zo midden in de natuur vertoeven levert soms mooie ontmoetingen op. "'Veertien dagen geleden ging ik de beek op, tot aan het bruggetje meestal. Ik kwam terug en wat zwom er over de Drentsche Aa? Een muis. Dat zijn zeldzame dingen die je tegenkomt als je toevallig met de kano in de buurt bent."
Wonen aan de rand van een petgat

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl