154 jaar vakmanschap ingezet voor de stadsgravures Coevorden

Stadsgravures
Stadsgravures © Ana Ivis
De geschiedenis van Coevorden zit vol verhalen. Vier daarvan worden met stenen platen zichtbaar gemaakt in de stad. De zogeheten stadsgravures zijn van natuursteen en worden nog met de hand gemaakt in Deventer.
Vorig jaar werden de vier stadsgravures besteld door de gemeente Coevorden. Door het plaatsen van deze platen hoopt de gemeente de historie van de stad bekend te maken bij een breder publiek. "Als mensen door de winkelstraat lopen, dan kijken mensen niet naar de historische panden en gevels en dat is jammer", zegt projectleider Roelof Snijders van gemeente Coevorden aan ZO!34. "De verhalen zijn onbekend en daar willen we met deze platen verandering in brengen."

'Iets anders kunnen we niet'

De stadsgravures worden gemaakt bij familiebedrijf Lamers. Op hun bus staat een foto van minstens honderd jaar geleden. "Je ziet op de foto mijn betovergrootvader, hij is in 1868 begonnen met dit vak en mijn overgrootvader staat ernaast. En zo zijn we 154 jaar verder, allemaal steenhouwers. Iets anders kunnen we niet", zegt Tom Lamers, inmiddels eigenaar van de zaak.
154 jaar vakmanschap ingezet voor de stadsgravures van Coevorden
Zijn vader helpt nog steeds mee in de zaak en werkt mee aan de stadgravures voor Coevorden. De platen zijn per stuk drie bij twee meter. "Per plaat zijn we toch minstens 160 tot 180 uur bezig", vertelt Henk Lamers.
Het kleurverschil in de platen ontstaat door de verschillende bewerkingstechnieken. De plaat van de IJzerkoekenoproer was het moeilijkste om te maken volgens Tom. "Daar zitten vier niveaus in en verschillende kleuren en dat moet je allemaal uit hetzelfde steen halen. Dus dat was wel even puzzelen."

'Rollatorproof'

Er wordt alleen nog gewerkt aan de plaat die eind mei voor café 't Geveltje komt te liggen. De andere platen zijn klaar. Eind deze maand wordt er een stadgravure in de Kerkstraat gelegd en eentje voor het pand van Vancouver.
In oktober vorig jaar is de eerste stadsgravure gelegd in de Bentheimerstraat. "Vooral de rolstoel en rollatorgebruikers waren bang dat het onhandig zou zijn, maar dat bleek onterecht", vertelt eigenaar Marcel Langes van Kapper & zo. "De platen zijn helemaal rollatorproof."
Delegatie van gemeente Coevorden bezoekt steenhouwerij in Deventer
Delegatie van gemeente Coevorden bezoekt steenhouwerij in Deventer © Ana Ivis

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl