Broedseizoen is begonnen: natuurorganisaties vragen om rust

Man met hond in bos
Houdt honden aangelijnd tijdens het broedseizoen om verstoring te voorkomen. © furry_portraits via Pixabay
De komende maanden is het extra belangrijk dat dieren in natuurgebieden rust en ruimte krijgen: het broedseizoen begint namelijk. Het is over het algemeen aanzienlijk veel drukker in natuurgebieden sinds het begin van de coronacrisis. Vandaar dat natuurorganisaties nadrukkelijk vragen om de natuur niet te verstoren.
Het is nu met name van belang dat honden aangelijnd zijn en op de paden blijven. Honden mogen überhaupt niet loslopen in natuurgebieden, maar nu in het bijzonder is het erg belangrijk dat baasjes hun honden bij zich houden. "Honden storen vogels die op de grond broeden en zijn gevaarlijk voor jonge reekalfjes, die nog erg kwetsbaar zijn," zegt boswachter Mikal Folkertsma van Staatsbosbeheer tegen ANP.
Sommige (delen van) natuurgebieden mogen niet betreden worden tijdens het broedseizoen om de pasgeboren beestjes en hun ouders te beschermen. Vorig jaar werd een drukbezocht wandelpad op het Dwingelderveld afgesloten vanwege broedende kraanvogels. Het seizoen duurt tot 15 juli.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.