Zeearenden Mepper Hooilanden mogelijk aan het nestelen

Zeearend Geeserstroom
Hans Dekker gaat ook regelmatig zelf op pad om de zeearend op de gevoelige plaat vast te leggen. © Hans Dekker
De twee zeearenden die verkeren in de Mepper Hooilanden zijn mogelijk aan het nestelen. Dat zegt ecoloog Hans Dekker. Zeker is het niet, maar de recente afwezigheid van een arend die tot een koppel behoort zou erop kunnen wijzen dat ze in het geheim op een nest zit.
De populaire roofvogels waren recentelijk nog in het nieuws. Ze trokken zoveel bekijks dat de berm beschadigd raakte van de vele geparkeerde auto's. Het betrof de berm van de Koemarsendijk, die vervolgens afgesloten werd vanwege veiligheidsoverwegingen.
Zeearend Mepper Hooilanden
De zeearenden vliegen laag over het veld. © Hans Dekker

Recreatie zonder toeters en bellen

Dekker vertelt dat er nu gehandhaafd wordt in het gebied, om ervoor te zorgen dat er geen verstoring plaatsvindt. Sommige mensen duwden de borden die de weg versperden namelijk aan de kant en reden dan alsnog door. Het is nu rustiger geworden, en daardoor gaat het zonder meer beter, zegt Dekker.
Maar ook als de arenden aan het nestelen zijn, kunnen liefhebbers ze nog steeds opzoeken. "Het gebied is geschikt voor rustige recreatie zonder toeters en bellen", zegt Dekker. Daarom zegt hij: maak het gebied niet nog aantrekkelijker, door bijvoorbeeld een grotere parkeerplaats aan te leggen of een uitkijktoren neer te zetten. Het moet namelijk wel rustig blijven.
Zeearend Geeserstroom
De arend in vlucht. © Hans Dekker

Op wereldreis

Of we daadwerkelijk zeearendenkuikens kunnen verwachten, is nog afwachten. Het is een relatief jong koppel, volgens Dekker in mensenjaren te vergelijken met een stel van 21 jaar oud.
"Misschien slaan ze een jaartje over", zegt hij. "De meeste mensen van 21 denken: ik ga eerst een wereldreis maken, die kindertjes komen later wel." Hoewel de zeearenden hun backpack waarschijnlijk laten staan, zouden zij dus ook zomaar nog even kunnen wachten voor ze de kinderkamer in gaan richten.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl