Podcast over Annie Post-Salomons, zingend door de hel

Annie Post-Salomons, zingend door de hel, een podcast
Annie Post-Salomons, zingend door de hel, een podcast © RTV Drenthe
Terwijl haar echtgenoot Marinus Post gewapend verzet pleegde, werd Hannechien, 'Annie', Salomons opgepakt door de Duitsers. Ze onderging tal van gruweldaden, maar hield de kaken stijf op elkaar. Tijdens en ná de oorlog. Pas nu wordt haar verhaal verteld.
Onder de titel 'Zingend door de hel' maakte Lydia Tuijnman een vierdelige podcast- en radioserie over het onderbelichte verhaal van deze onverzettelijke vrouw uit Nieuw-Buinen. Een vrouw die tientallen onderduikers verzorgde en na haar arrestatie wekenlange ondervragingen, het bunkerdrama, drie Duitse kampen én een dodenmars overleefde. Na terugkomst in Nederland kreeg ze te horen dat haar man, de verzetsheld Marinus Post, door de Duitsers was geëxecuteerd.

Uit de schaduwen

Jan-Willem Van de Kolk uit Stadskanaal leverde de basis voor het verhaal. Zijn onderzoek verschijnt binnenkort onder de titel 'Het verborgen Leed van verzetsvrouw Hannechien Post-Salomons' in het Historisch Nieuwsblad, De Stentor en het Drents historisch tijdschrift Waardeel. In zijn artikel beschrijft Van de Kolk de laatste twee oorlogsjaren van Annie Post. Ze ging van de koepelgevangenis in Arnhem naar kamp Vugt, van daar naar Ravensbrück, Dachau met als besluit een dodenmars. Volgens Van de Kolk is het hoog tijd dat het verhaal van Annie wordt verteld. "Ze was bescheiden en rakelde het verleden niet graag op. Daardoor bleef haar geschiedenis onderbelicht. Ik wilde haar graag uit de schaduwen halen."
Familie Post
Annie Post-Salomons en haar gezin. Marinus Post was ten tijde dat de foto gemaakt werd al overleden., maar werd in de foto gemonteerd. © Familiarchief van Dijk
01/05 Drenthe Toen Podcast Salomons deel 1
Religieuze-en strijdliederen
De verzetsheldin zelf was dus allesbehalve spraakzaam over haar verleden. Maar in de drie kampen waar ze verbleef, deelde ze haar lot met een groep Nederlandse verzetsvrouwen. Uit de verhalen die uit hun mond werden opgetekend kon worden gereconstrueerd wat Annie meegemaakt moet hebben. De groep van aanvankelijk 651 vrouwen blonk uit in solidariteit en had een onverwoestbare moraal. Ze hadden een fiks repertoire religieuze- en strijdliederen die op cruciale momenten werden aangeheven, waardoor ze de moed erin hielden en de Duitsers soms horendol maakten.
Toneelstuk
Dit weekend wordt in Gouda het theaterstuk Overleven is herinneren opgevoerd. Daarin wordt de geschiedenis van de solidaire vrouwengroep op de planken gebracht. De liederen die in het stuk gezongen worden zijn dezelfde als die de vrouwen destijds zongen: ze zijn ook in de podcast te horen. Ook auteur Hans Suijs, die de geschiedenis van de vrouwen optekende in zijn boek Samen eervol overleefd, komt in de podcast aan het woord, evenals een kleinzoon van Annie Post-Salomons, Gerrit van Dijk.
Podcast Annie Salomons, zingend door de hel deel 1
Het eerste deel van deze podcast- en radioserie wordt zondag 1 mei uitgezonden in het radioprogramma Drenthe Toen, tussen 12.00 uur en 14.00 uur, en is daarna te beluisteren via de diverse podcast-apps en Programma Gemist.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.