Podcast over Annie Post-Salomons, Zingend door de hel, deel 2

Annie Post-Salomons, zingend door de hel, een podcast
Annie Post-Salomons, zingend door de hel, een podcast © RTV Drenthe
In het tweede deel van de podcast over verzetsvrouw Annie Post-Salomons uit Nieuw-Buinen horen we over het bunkerdrama dat zij meemaakte in Kamp Vught. 74 vrouwen worden daar opgesloten in een cel van negen vierkante meter. Annie is één van hen.

Bunkerdrama

De vrouwen hebben zich solidair verklaard met een medegevangene, Non Verstegen, die een verraadster in hun gelederen bestraft. Die krijgt emmers water over zich heen en haar vlechten worden afgeknipt. 89 vrouwen, onder wie Annie, tekenen een lijst waarin ze zich solidair verklaren met Non. Commandant Grünewald van kamp Vught wil wat hij als muiterij beschouwt, de kop indrukken en helpt hoogstpersoonlijk mee de vrouwen de cel in te persen.
Er zitten zoveel vrouwen in de cel dat vrouwen die flauwvallen zelfs rechtop blijven staan. Er is gebrek aan zuurstof. Later vertellen de vrouwen dat ze de hele nacht geschreeuwd, gebeden en gehuild hebben. Ook hebben ze geprobeerd hun kleren uit te trekken om enige frisse lucht langs hun lichaam te voelen gaan. Sommige vrouwen zijn waanzinnig geworden tijdens deze nacht. Tien vrouwen overlijden.
Gerrit van Dijk
Gerrit van Dijk, kleinzoon van Annie Post-Salomons © RTV Drenthe/Lydia Tuijnman
08/05 Drenthe Toen Podcast Salomons deel 2

Cel 115

Annie´s kleinzoon Gerrit van Dijk uit Utrecht komt in de podcast aan het woord. Hij heeft veel tijd gestoken in het uitzoeken van de geschiedenis van zijn oma: "Ze was één van de vrouwen die haar naam heeft gezet op de steunverklaring aan Non Verstegen. Ik heb bij het NIOD de lijst ingezien van de vrouwen die in cel 115 geperst werden. Mijn moeder heeft het wel eens verteld. Dat ze verschrikkelijke dingen met mijn oma gedaan hadden. Maar ik denk dat ik tegenwoordig meer weet over het lot van mijn oma dan mijn moeder destijds. Er werd niet veel over gepraat. Dan raakte mijn moeder overstuur."
Theaterstuk Overleven is herinneren
Theaterstuk Overleven is herinneren © RTV Drenthe/Lydia Tuijnman
In het tweede deel van de podcast horen we ook fragmenten van een repetitie van het theaterstuk Overleven is Herinneren dat afgelopen weekend in de Goudse Schouwburg werd opgevoerd. Daarin wordt het verhaal verteld hoe dappere verzetsvrouwen samen streden voor vrijheid en samen met lef en moed drie concentratiekampen overleefden door de handen ineen te slaan.

Moraal

Het theaterstuk wordt gespeeld door 28 vrouwen. Zij staan voor een groep van 652 verzetsvrouwen, waar ook Annie Post-Salomons bij hoorde. Ze zaten in kamp Vught en werden in september 1944 op transport gezet naar Ravensbrück, Dachau en moesten daarna op dodenmars. In het stuk worden de originele liederen gezongen die de verzetsvrouwen in hun repertoire hadden. "Door het zingen daarvan hielden ze hun moraal hoog", aldus auteur Hans Suijs uit Gouda. In zijn boek Samen eervol overleefd reconstrueert hij de geschiedenis van de solidaire vrouwengroep waar ook Annie toe behoorde. Ook hij komt in de podcast aan het woord.

Podcast Annie Salomons, zingend door de hel deel 2

Het tweede deel van deze podcast- en radioserie wordt zondag 8 mei uitgezonden in het radioprogramma Drenthe Toen, tussen 12.00 uur en 14.00 uur, en is daarna te beluisteren via de diverse podcast-apps en Programma Gemist.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.