Podcast over Annie Post-Salomons, Zingend door de hel, deel 3

Annie Post-Salomons, zingend door de hel, een podcast
Annie Post-Salomons, zingend door de hel, een podcast © RTV Drenthe
In het derde deel van de podcast over verzetsvrouw Annie Post-Salomons uit Nieuw-Buinen gaat het over haar verblijf in het kamp München-Giesing. De groep verzetsvrouwen waartoe zij behoort doet daar dwangarbeid in de fabriek van Agfa Kamerawerke.
Het Agfacommando was van 12 september 1944 tot 30 april 1945 een van de 169 buitencommando's van concentratiekamp Dachau. In totaal waren in het kamp ongeveer zevenhonderd vrouwen geïnterneerd, waarvan tweehonderd uit Nederland. De gevangenen assembleerden ontstekingen voor granaten die werden ingezet door het Duitse luchtafweergeschut en onderdelen voor V1 en V2 raketten. Auteur Hans Suijs uit Gouda vertelt hoe de vrouwen deze gevoelige onderdelen saboteerden.
Hans Suijs
Hans Suijs, auteur van Samen eervol overleefd, een boek over de vrouwengroep die drie kampen overleefde. © RTV Drenthe/Lydia Tuijnman
Staking
In januari 1945 staakten de Hollandse vrouwen als reactie op de schaarste aan eten. Volgens Hans Suijs was dit een unieke gebeurtenis; nooit eerder durfden dwangarbeiders in een nazi-kamp in staking te gaan: "Hun redenatie was dat ze op deze manier van honger zouden overlijden en dat ze dan maar beter direct doodgeschoten konden worden: ze hadden niets te verliezen", aldus Suijs.
De actie had succes; het eten werd tijdelijk beter.
15/05 Drenthe Toen Podcast Salomons deel 3

Podcast Annie Salomons, zingend door de hel deel 3

Het derde deel van deze podcast- en radioserie wordt zondag 15 mei uitgezonden in het radioprogramma Drenthe Toen, tussen 12.00 uur en 14.00 uur, en is daarna te beluisteren via de diverse podcast-apps en Programma Gemist.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.