Frederiksoord heeft eigen tuinier-tuin voor mindervaliden

De Van Swietentuin in Frederiksoord
De Van Swietentuin heeft een rolstoelvriendelijke zone. © RTV Drenthe / Robin van Gammeren
Stel je bent gek op tuinieren, maar je loopt met een stok. Dan is werken in de tuin mogelijk, maar vergt dat wel de nodige aanpassingen. De Van Swietentuin in Frederiksoord barst van de slimme oplossingen voor aangepast tuinieren. Want iedereen moet met zijn vingers in de aarde kunnen, vindt voorzitter Jan Nijman.
Het idee om op 'aangepast tuinieren' te focussen, kwam in 1984. Toen bestond de tuinbouwschool in Frederiksoord 100 jaar, en werd het idee geboren om aangrenzend een tuin in te richten, speciaal aangepast voor mensen met een beperking. Zo is er een zone ingericht voor stoklopers en een gedeelte voor rolstoelgebruikers. "Er is toen geld ingezameld, een plan gemaakt, en grond vrijgemaakt. Op 1 juli '87 is de tuin geopend", vertelt Nijman.

Vrijwillig onkruid wieden

"Het is gewoon heel leuk, want je ziet het onder je handen opknappen." Vrijwilliger Jenny Been is al sinds de jaren '80 actief in de Van Swietentuin. Nu staat ze onkruid uit de grond te trekken.
Van alle tuinen waar ze onkruid kan wieden, heeft ze specifiek deze gekozen. "Het is eigenlijk een heel leuk doel om mensen te laten zien hoe ze nog kunnen tuinieren als ze mindervalide zijn."
Bekijk in deze video hoe het er in de speciale tuin in Frederiksoord aan toegaat:
Tuinieren met een beperking in Frederiksoord

De tuin beleven

In een hoek van de tuin kan je het zachte geluid van windvangers horen. Toepasselijk, want dit deel van de tuin is ingericht voor blinden en slechtzienden. Daar draait het dus niet om wat je kunt zien, maar vooral om wat je kunt horen, voelen, en ruiken.
"De beplanting is ook helemaal gericht op juist die zintuigen", zegt Nijman. "Er staat Liatris, mooie paarse aren. Dat het roze bloemen zijn is voor een blinde niet interessant, maar het zijn wel aren die je kunt voelen, die een aparte vorm hebben."
Het pad dat langs de tuin is aangelegd is bezaaid met grind, schelpen, en houtsnippers. "Als je daaroverheen loopt dan voel je dat, en je hoort het meteen", aldus Nijman.

Handen met groene vingers

De groep vrijwilligers bestaat nu uit vijftien mensen. Zowel Nijman als Been hopen dat het er een stuk meer worden. Ze zijn actief op zoek naar meer handen met groene vingers. "Als mensen groene kennis hebben is dat meegenomen, maar iedereen is welkom", legt Nijman uit. "Gewoon mensen die het leuk vinden een tuin te helpen onderhouden."
Maar behalve meer hulp, heeft Been nog een andere wens. "Ik zou ook willen dat er meer bezoek komt. Want ik vind het eigenlijk heel erg leuk om te laten zien wat we allemaal doen, en wat er allemaal mogelijk is." De tuin is open op afspraak en de vrijwilligers geven ook rondleidingen op verzoek. Op dinsdagochtend werken ze in de tuin en zijn de hekken meestal open. Ook dan is er een mogelijkheid om even rond te kijken.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.