Hoe Jack Middelburg dankzij Nico Bakker de TT won

Jos Danenberg en ErikBruns
Eigenaar Jos Danenburg laat Erik Bruns de motor van Jack Middelburg ervaren © RTV Drenthe / Frank Andringa
In 1980 boekt Jack Middelburg een legendarische overwinning tijdens de TT in Assen. Maar tot die race reed hij geen deuk in een pakje boter. Framebouwer Nico Bakker en motorsportfan Jos Danenberg zorgen voor de ommekeer.
Middelburg vormt in het seizoen 1980 een team samen met Boet van Dulmen. De mannen hebben een Yamaha TZ 500-productieracer tot hun beschikking, een replica van de kampioensmachine van Kenny Roberts. Maar racen, ho maar. De machine wil niet sturen. Het is een drama.
"Ik zat op de dijk bij het circuit van Paul Ricard in Frankrijk", kijkt Jos Danenburg terug. "De motor van Jack zwabberde over het circuit. Dat frame van die motor was duidelijk te slap. Ik heb toen tegen Jack gezegd: 'Je moet naar Nico Bakker toe'. Maar dat was lastig, want Yamaha wilde eigenlijk een eigen frame."

Bakker-frame, Yamaha-look

Middelburg maakt uiteindelijk een deal met Yamaha en stapt naar Nico Bakker toe. Dat is op dat moment dé framebouwer van de wereld. "Ik kreeg de opdracht om een frame te maken dat lijkt op het originele frame. Bovendien moest het zwart worden geverfd, zodat je het verschil niet kon zien", lacht Bakker 42 jaar na dato. "Alles moest passen, de kuip, tank en het zitje. Dat was geen probleem. Ik heb twee frames gebouwd die aan de eisen voldoen."
Er worden radicale veranderingen doorgevoerd. Bakker: "Als een frame slap is, kun je het verstevigen door er stukken tussen te lassen. Maar daarmee red je het niet. De Japanners waren te ver gegaan in de ontwikkeling. Dat is een beetje hetzelfde als dat je dit seizoen bij de stuiterende Mercedes in de Formule 1 ziet."
Jack Middelburg
Jack Middelburg op z'n 500cc-machine tijdens de TT van 1980 © Nationaal Archief

Taaier en sterker dan staal

"Ik heb chroom-molybdeen gebruikt, wat ze ook gebruiken in de vliegtuigindustrie", vervolgt de framebouwer. "Het is taaier en sterker dan normaal staal." Waar de machine van Middelburg eerst alle kanten op wilde - behalve de goede - lijkt dit probleem hiermee opgelost. Met het nieuwe frame gaat Jack Middelburg twee weken voor de TT testen in Oostenrijk. De resultaten zijn verbluffend. Hij is zo'n vier tot vijf seconden sneller dan wanneer hij op de oude motor rijdt.
De rest is historie. Middelburg traint zich tijdens de TT van 1980 naar poleposition. Niet dat hij er veel aan heeft. Door een blessure aan zijn been heeft hij erg veel moeite om zijn motorfiets aan te drukken. Maar wanneer Jumping Jack eenmaal op gang komt, passeert hij binnen drie rondes iedereen en wint op onnavolgbare wijze. Boet van Dulmen eindigt, met hetzelfde Nico Bakker-frame, keurig als vierde.

Prominent in het TT Museum

De Yamaha TZ500 waarop Jack Middelburg de TT van 1980 won, heeft een prominente plek gekregen in het TT Museum van RTV Drenthe. De motor is tegenwoordig eigendom van Jos Danenberg, die in het verleden verschillende nationale coureurs sponsorde.
"Ik zag hem op een motorshow in Wochnum staan. Er stond een klein papiertje op met 'te koop'", vertelt Danenburg. "Ik ben naar Nico toegegaan en zei: 'Bel die man op, regel eens wat'. Nico wilde weten wat ik ermee wilde, maar heb hem niets gezegd. Nu staat hij bij hem thuis en kom ik wekelijks een keer op visite."
Liefhebbers kunnen de motor van 16 tot en met 18 september zeer waarschijnlijk in actie zien tijdens het Classic GP op het TT Circuit. "Dan maken we de motor weer klaar en gaat hij de baan op", lacht Danenburg. "Theo Bult heeft er een aantal keer op gereden, een vakman. Als je dat ziet, dan staat je hart stil en krijg je kippenvel. Het wordt prachtig."
Motor Jack Middelburg
De winnende machine van Jack Middelburg, met op de achtergrond framebouwer Nico Bakker © RTV Drenthe/Frank Andringa

Bezoek gratis het TT Museum

Het pop-up TT Museum van RTV Drenthe is van 11 tot en met 25 juni tussen 10.00 en 17.00 uur dagelijks geopend en de entree is gratis. Woon je in de buurt? In verband met de verwachte drukte tijdens de TT week, is het verstandig om het tijdelijke museum al in de eerste week te bezoeken.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.