Biologische bloemenkweker: 'Ik leg me neer bij het feit dat er in de winter geen bloemen zijn'

Biologisch bloemenkweker Eline Houtkamp
Eline Houtkamp heeft een snijbloemenkwekerij © RTV Drenthe
De biologische snijbloemenkwekerij Bloem en Oogst van Eline Houtkamp in Wapserveen is een kleinschalige biologische akker waar zij seizoensgebonden snijbloemen en bloemzaden teelt, met oog voor de natuur en haar mooie details.
Houtkamp zag de Nederlandse teelt in verwarmde kassen met kunstmest en bestrijdingsmiddelen, en de hoeveelheid bloemen die ingevlogen worden uit andere landen, met name Afrika en Zuid-Amerika. "Dat vond ik nogal wat en ik dacht dat moet toch anders kunnen."

Opleiding

Houtkamp rondde in 2017 de deeltijdopleiding biologisch-dynamische land- en tuinbouw af aan de Warmonderhof in Dronten. "Al tijdens mijn opleiding had ik de wens om een groen podium te bouwen om bloemen op hun mooist te laten schitteren. Ik heb een achtergrond in theater en fotografie en verwonder me over de vele details en ongekende schoonheid van de natuur."

Biologisch

Op biologische wijze kweken wil zeggen zonder gebruik van kunstmatige toevoegingen en ingrepen. "Ik teel buiten, in het seizoen en vollegronds", aldus Houtkamp. "Van mei tot en met oktober, begin november zijn er bloemen. We telen voor lokale afnemers, dat zijn abonnementshouders en mensen die een boeket bestellen. In het seizoen kunnen mensen op zaterdag zelf komen plukken. En ik vermeerder zaden zodat mensen ook zelf thuis bloemen kunnen opkweken."
(de tekst gaat verder onder de video)
Biologische bloemenkweker in Wapserveen

Kleurenpalet

Midden in de bloemenakker laat Houtkamp zien wat ze zoal kweekt. "Dit is Achillea millefolium, of duizendblad. Deze mix heet 'Summer Pastels'. Het is een van de eerste bloemen waar ik ooit mee begonnen ben, het is een vaste plant en hij heeft een prachtig kleurpalet. De plant doet het goed in droogte, zeker op zandgrond en er komen heel veel bestuivers op af. Hij ruikt lekker kruidig, daar houd ik van, hij is heel mooi in boeketten en ik kan hem ook goed vermeerderen. Ik word er ontzettend blij van."

Seizoensgebonden

De keuze voor een biologische kwekerij heeft consequenties. "We kiezen ervoor om heel seizoensgebonden te werken", aldus Houtkamp. "Voor ons betekent dat dus dat we niet het hele jaar rond bloemen hebben. Ik leg me echt neer bij het feit dat er in de winter geen bloemen zijn en dat ik die niet kan verkopen."
Achillea millefolium of duizendblad
Het duizendblad is een vaste plant met verschillende kleuren bloemen © RTV Drenthe

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.