Jaarlijkse traditie in Holtingerveld: schoolkinderen razen over heideveld

Kinderen van scholen in Uffelte en Wapserveen helpen Vogelwacht Uffelte e.o. bij het opschonen van de heide
Ieder jaar helpen kinderen van scholen uit de buurt met het schonen van de heide © RTV Drenthe
Ieder jaar komen schoolkinderen uit de buurt naar het Holtingerveld in Zuidwest-Drenthe. Zij helpen de Werkgroep Heideschonen van de Vogelwacht Uffelte e.o. bij het in stand houden van de heide in dit Natura 2000-gebied.
"In de winter werken we hier om de veertien dagen een ochtend", vertelt coördinator van de werkgroep Gert Hulsebos. "Vandaag komen de scholen uit Uffelte en Wapserveen ons helpen, dat is een jaarlijkse traditie. Het is de bedoeling dat de dennetjes die we hier zien, er straks niet meer staan."

Doel

De kinderen steken enthousiast de handen uit de mouwen en Hugo weet precies wat het doel is. "Wij zijn heide aan het opschonen, we zijn kleine boompjes aan het weghalen. Dat doen we omdat als de boompjes groot worden, het een heel bos wordt. Dan kan de heide niet meer groeien en gaat het dood."
Louisa weet hoe het moet. "Je moet de wortel er ook uit trekken want anders blijft het doorgroeien."
(de tekst gaat verder onder de video)
Jaarlijkse traditie in Holtingerveld

Buiten

Er wordt hard gewerkt maar de kinderen kijken ook om zich heen. "We hebben holen gevonden van hazen", vertelt Niels. "En van vossen en dassen", vult Hugo aan. "De boswachter legt uit wat het allemaal is en dat vind ik leuk om te bekijken." Sil geniet van het buiten zijn en van de frisse lucht. "Dat is veel leuker dan binnen zitten."

Resultaat

Vrijwilliger Gerard Veerkamp is zeer te spreken over de bijdrage van de kinderen. "Ze hebben zoveel gedaan. We dachten dat ze er wel uren mee bezig zouden zijn, maar binnen anderhalf uur hebben ze het hele veld schoon. Geweldig. Dat kunnen wij als wij één keer in de veertien dagen hier werken helemaal niet zo snel doen."
Kinderen van scholen in Uffelte en Wapserveen helpen Vogelwacht Uffelte e.o. bij het opschonen van de heide
De schoolkinderen verwijderen de opslag met wortel en al © RTV Drenthe

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.