Beleef de TT van 1954 in het Drents Archief

TT Assen 1954
Coureurs komen met hun motoren aan voorafgaand aan de TT van 1954 © collectie Drents Archief
Geoff Duke, Nello Pagani, Carlo Ubbiali en Drikus Veer. Het zijn de klinkende namen uit de internationale motorsport van de begin jaren vijftig. Volgende week komen ze weer tot leven in het Drents Archief in Assen, dat tijdens de TT-week een film over de TT van 1954 vertoont.
1954 is het laatste jaar dat er over het 16,5 kilometer lange circuit wordt geracet tussen Assen, Hooghalen en Laaghalerveen. Motoren ronken, het is stoffig en er staan tienduizenden motorsportfans langs de baan. Tussen grazende koeien en paarden scheuren coureurs over klinkerwegen met snelheden van ruim boven de 180 kilometer per uur.
Vanachter strobalen, simpele hekken, sloten en op platte wagens aanschouwt het publiek de races. Boeren bouwen tribunes langs de kant van de weg en stellen hun schuren beschikbaar om te overnachten. 1954 is het jaar waarin Engelsman Geoff Duke op een Gilera de 500cc wint. Niet alleen de races zijn in beeld gebracht, ook het rumoerige centrum van Assen tijdens de TT-week is te zien.

Gratis toegang

De film over de TT van 1954 wordt op dinsdag 20, woensdag 21 en donderdag 22 juni doorlopend vertoond en de toegang is gratis. Het Drents Archief is die dagen geopend van 9.30 tot 17.00 uur.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.