Drenthe Toen-podcast: de merkwaardige familie van Jan Pieter de Groot

Jan Pieter de Groot
Jan Pieter de Groot, bevlogen genealoog © RTV Drenthe/Lydia Tuijnman
Een bont palet aan voorvaderen ontworstelt hij aan de vergetelheid. Jan Pieter de Groot: "Zo vond ik een zekere Frederik Nieuwold, in Suriname, begraven in Fort Hollandia."
Frederik leefde van 1747 tot 1779 en was luitenant-ter-zee, ten dienste van de Staat der Nederlanden, vertelt de Groot: "Ik legde contact met een bekende in Suriname, hij is naar het graf gegaan en heeft het voor me gefotografeerd. De achttiende-eeuwse graven kwamen tevoorschijn na de afbraak van een gebouw op het fort in de jaren 50. Op de zerk bleek een familiewapen te staan. Er stond een wildeman op. Een soort Hercules, een man met een berenvel en een knots. Bij het wapen van de gemeente Odoorn staan ook twee van zulke types. Maar dat is van veel latere datum, ik geloof niet dat die wat met elkaar te maken hebben."
Fort Zeelandia
Fort Zeelandia. Bron: Mechanical Curator collection © Publiek domein commons.wikimedia

Podcast en radioserie

Genealogisch onderzoeker Jan Pieter de Groot uit Hoogezand besteedde tientallen jaren aan het spitten in zijn familiegeschiedenis. Zijn ontdekkingen, die over verschillende eeuwen en continenten reiken, brengen vergeten verhalen tot leven.
In het tweede deel van de radioserie en podcast van Lydia Tuijnman vertelt hij meer over zijn onderzoekingen. Luister vanmiddag naar Drenthe Toen tussen 12.00 en 14.00 uur, via uitzending gemist op de website of naar de podcast van Drenthe Toen.
14/01 Drenthe Toen Podcast JP de Groot deel 2

Wildeman in extase door dans, zang en honingwijn

Van de website van Jan Pieter de Groot. "De wildeman vindt zijn oorsprong in de uit oud-Germaanse mannenbonden voortkomende 'Berserkers'. Deze wildemannen vermomden zich in een berenhuid en geraakten dan onder invloed van dans, gezang en het drinken van mede (een soort honingwijn) zo in extase dat zij zich vereenzelvigden met een beer of wolf. Hierdoor waren zij niet alleen tot grote krachtprestaties in staat maar ook ongevoelig voor vuur en wapens. Ook rukten zij tijdens aanvallen van razernij kleine bomen uit de grond om ze als knots te gebruiken. Na de extase waren ze fysiek en psychisch totaal uitgeput."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.