Voedselbankactie 2022: 3000 kratten en 21-duizend Euro.

De voedselbankactie die RTV Drenthe in december gezamenlijk met de voedselbaken heeft gehouden heeft in totaal ruim 3000 kratten met levensmiddelen en ruim 21-duizend euro aan donaties opgeleverd. De levensmiddelen zijn bedoeld voor de ruim 3800 mensen in Drenthe die gebruik maken van de voedselbank. Met het geld dat is ingezameld wordt volgend jaar ook nog eten gekocht. De cliënten van de voedselbank krijgen vaak wekelijks een voedselpakket.

Kratten

Zaterdag 10 december is bij zo’n 100 supermarkten in Drenthe een grote inzamelingsactie gehouden, door tientallen vrijwilligers. Dit leverde ruim 3.000 kratten met levensmiddelen op. De Voedselbanken kunnen daarmee hun cliënten een paar maand van een pakket voorzien. Maar het is niet genoeg voor volgend jaar, de nood is hoog. In Emmen moeten wekelijks meer dan 1550 monden worden gevoed en en bij alle voedselbanken zijn er de laatste maanden veel cliënten bijgekomen.

Donaties

Via een speciale pagina op deze website konden mensen de hele maand december ook nog een bedrag doneren, variërend van 10 tot 190 euro, de waarde van de energietoeslag in december. In totaal hebben honderden mensen gedoneerd, wat in 16.755 euro heeft opgeleverd.

Cheques

Naast dit bedrag is er ook nog eens 4.360 euro binnengekomen aan giften van vier ondernemers. Drie bedrijven gaven elk een cheque van duizend euro. Het gaat om Scapino in Assen, Van Dijk IJzerwarenvakhandel Meppel en IT-bedrijf New Nexus. Energiebedrijf Rendo uit Meppel haalde door lootjesverkoop 1.360 euro op.

Wat doet de voedselbank?

De voedselbanken geven noodhulp aan huishoudens die een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Vaak stellen zij een keer per week een voedselpakket beschikbaar met daarin de noodzakelijke levensmiddelen zoals, brood, rijst, pasta, aardappels, koffie en zuivel. Mensen die in aanmerking willen komen voor een voedselpakket worden uitvoerig van tevoren gescreend. Een huishouden bestaande uit vier personen mag per maand niet meer te besteden hebben dan 630 euro. Voor een éénpersoons huishouden is dit 300 euro.

In Drenthe zijn vier voedselbanken actief: Zuidwest-Drenthe, Zuidoost-Drenthe, Noordenveld en Hart van Drenthe (de websites openen in een nieuw tabblad). Deze voedselbanken hebben vaak meerdere uitgiftepunten.