In de provincie Drenthe zijn vier voedselbanken actief. Tezamen verstrekken ze voedselpakketten aan zo'n 3500 mensen/monden. Iedere organisatie heeft een centrale vestiging met daarnaast een aantal uitgiftepunten.

• De Voedselbank Zuidoost Drenthe (met centraal depot in Emmen) bestrijkt de gemeenten Emmen, Coevorden en Borger-Odoorn en heeft 18 uitgiftepunten verspreid in het gebied waar mensen hun voedselpakket kunnen ophalen. In totaal worden in deze regio 1800 monden door de voedselbank gevoed.
• De Voedselbank Hart van Drenthe (met centraal depot in Beilen) heeft 8 uitgiftepunten in de gemeentes Midden-Drenthe, Assen, Tynaarlo en Aa en Hunze. Van deze voedselbank maken in totaal zo'n 900 mensen gebruik.
• De Voedselbank Zuidwest Drenthe heeft drie uitgiftepunten en biedt voedselhulp in de gemeenten Meppel, Hoogeveen, Westerveld en De Wolden. Zo'n 600 mensen maken gebruik van de uitgiftepunten.
• De Voedselbank Noordenveld (met centraal depot in Roden) heeft drie uitgiftepunten, Roden, Leek en Norg en voedt zo'n 120 monden.

Wat doet de voedselbank?

De voedselbanken geven noodhulp aan huishoudens die een steuntje in de rug kunnen gebruiken en die voldoen aan landelijk vastgestelde criteria. Zo worden mensen die in aanmerking willen komen voor een voedselpakket uitvoerig van te voren gescreend. Een vier persoonshuishouding mag per maand niet meer te besteden hebben dan 380 euro. Dit is het totale netto inkomen verminderd met de vaste lasten. Dit bedrag is dus beschikbaar voor eten, drinken en kleding, voor een 1 persoonshuishouding is dit 200 euro.