Jeroen Kelderman

Jeroen Kelderman

Verslaggever

Jeroen Kelderman (1981), verslaggever justitie, politie en defensie.

Nieuws filmen op de manier zoals je ook een bioscoopfilm zou maken. Tot een aantal jaren geleden had je daar dure camera's voor nodig en kon je het opgenomen materiaal niet snel verwerken. Maar tijden veranderen en nu is het mogelijk om te filmen met een digitale spiegelreflexcamera. De grote sensor zorgt voor een kleine scherpte diepte en omdat geen film meer nodig is zijn de kosten laag. De apparatuur is compact en licht en dus makkelijk mee te nemen.

Geïnspireerd door prachtige voorbeelden op internet ben ik een HDSLR als camjocamera gaan gebruiken voor een cinematografische benadering van nieuwsonderwerpen. In de zomer van 2011 maakte ik mijn eerste reportages op die manier.

Filmen is niets nieuws voor mij. De eerste camjoreportage die ik maakte, was een sfeerreportage in de binnenstad van Dordrecht over het EK Voetbal in 2000. Nederland ging in de halve finale ten onder tegen Italië.
In de jaren daarna heb ik camerawerk gedaan voor onder meer TV Rijnmond, BBC World, Deutsche Welle en de actualiteitenrubrieken RTL Nieuws, NOVA en Netwerk.

De kroon op mijn werk tot nu toe is het winnen van de Stan Storimans Prijs in oktober 2013 met de reportage Missie Kunduz die ik maakte met militairen in Assen in Afghanistan. Gefilmd met, hoe kan het ook anders, een spiegelreflexcamera. De technische ontwikkelingen op het gebied van radio en televisie gaan super snel. Tegenwoordig gaan steeds meer verslaggevers zelfs op pad met hun mobiele telefoon als camera. Ook van deze innovatie maak ik gebruik als dat nodig is.

Heeft u tips of vragen?

Meld het dan via dit formulier. Velden met een * moeten in ieder geval worden ingevuld. Plaats een vinkje bij 'ik ben geen robot' voordat u het formulier wilt versturen. Dit is een beveiligingsmaatregel tegen spam. Zonder dit ingevulde vakje wordt het formulier niet verzonden.

Artikelen van Jeroen Kelderman

1383 resultaten